КОНКУРС ЗА ИЗБОР НА ПРОЕКТЕН КООРДИНАТОР

Врз основа на член 31 и 32 од Статутот, Сојузот за младинска работа (СМР) распишува Конкурс за избор на проектен координатор. Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на СМР: smr.sojuz@gmail.com, најдоцна до 31 март, 23:59 часот со назнака: Пријава за проектен координатор. Симнете го целосниот повик тука.

Иницијатива за основање Европска мрежа на национални асоцијации на младински работници

Во рамки на третата Европска конвенција за младинска работа, што се одржа онлајн од 7ми до 11ти декември 2020 година, започна процес за основање на Европска мрежа на национални асоцијации на младински работници. Процесот го иницираа заеднички националните асоцијации на младински работници од 12 земји, меѓу кои и Сојуз за младинска Read more…

Интеркултурно учење преку игра со карти!

Играта “Culture Beats” е забавна и динамична, а истовремено нуди можности да ги осознаете вашите лични гледишта за културата – и гледиштата на другите. “Culture Beats” е друштвена игра за 4 до 12 играчи. Достапна е за играње онлајн, а можете и да си испечатите верзија што ќе ја играте Read more…

Онлајн курс за младински работници

Нов онлајн курс за младински работници на темата интеркултурно учење! Развиен во рамки на проектот DEEP – Diversity Educational E-Resource Project, целта на курсот е да ги поддржи младинските работници во користење на разновидни форми, пристапи и алатки за вклучување на младите луѓе од Западен Балкан во интеркултурно учење. Курсот Read more…

Програма за образование на возрасните Работник со млади

Како верификувана институција за образование на возрасните, Сојуз за младинска работа во декември 2020 година започнува со спроведување на програмата Работник со млади. 15 младински работници од повеќе организации ќе бидат дел од првата група која ќе учествува во четиримесчна обука за Работници со млади, врз основа на стандардот на Read more…

Повик за нови членки на СМР

Со одлука на Управниот одбор, СМР распишува повик за приклучување на нови организации кон Сојузот за младинска работа. Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на Сојузот за младинска работа: smr.sojuz@gmail.com најдоцна до 27.11.2020. Симнете го повикот за нови членки тука

Претставување на проектот Creating Youth Workers – The Formal Education Edition

Во рамки на меѓународниот состанок “3rd Europe-Western Balkans Youth Meeting: Using the EU youth programmes as vehicles“, на покана од организаторот SALTO YOUTH South East Europe Resource Centre, Генералниот секретар на Сојуз за младинска работа како добра пракса го претстави проектот Creating Youth Workers – The Formal Education Edition, што СМР Read more…

Интервју со Генералниот секретар на СМР Драган Атанасов

Во интервју за Радио МОФ, Генералниот секретар на Сојуз за младинска работа зборуваше за улогата на младинските работници во секојдневната поддршка на младите и за образовните можности за младински работници во рамки на тековниот проект на Сојуз за младинска работа, поддржан од Агенција за млади и спорт.

Млади во Криза: итни препораки

Група граѓански организации, меѓу кои и Сојуз за младинска работа, подготви документ со итни препораки до институциите за да се намали негативниот ефект од здравествено-економската криза врз младите. Документот може да се пристапи овде. Ги повикуваме другите граѓански организации да се приклучат кон иницијативата и во планирањето долгорочни препораки за справувањео Read more…

Повик за нови членки на СМР

Поради вонредната состојба предизвикана од вирусот Ковид-19, повикот за приклучување на нови организации членки е продолжен до 15 мај. Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на Сојузот за младинска работа: smr.sojuz@gmail.com. Симнете го повикот за нови членки тука.