Новости

Магистерски студии за младинска работа

Од академската 2023/2024 година за првпат во Македонија се отвораат магистерски академски студии за младинска работа.  Програмата ќе се спроведува на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.  Наставната програма ќе опфати 4 задолжителни и 3 изборни предмети а студентите Read more…

Започна eQYAL („eQuality Youth Work for All”)

На 21 март 2023 година, членовите на секретаријатот присуствуваа на состанок во Љубљана, Словенија. Овој состанок го означи почетокот на активностите за проектот „eQuality Youth Work for All”, а на истиот присуствуваа претставници од Младинска мрежа МаМа кои впрочем беа Read more…

Ангажираме: Координатор за комуникација и администрација

Врз основа на член 31 и 32 од Статутот, Сојузот за младинска работа (СМР) распишува Оглас за ангажирање на координатор за комуникација и администрација. Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на СМР: smr.sojuz@gmail.com, најдоцна до 1 март, 23:59 часот Read more…

Барање за основање Министерство за млади и спорт

Сојуз за младинска работа со загриженост го следи процесот на реорганизација на органите на државната управа, со кој Агенција за млади и спорт би требало да се интегрира во Министерството за односи меѓу заедниците. Со оглед на тоа што сметаме Read more…

Повик за нови организации членки

Во пресрет на Генералното Собрание што ќе се одржи на 8ми и 9ти мај, СМР распишува повик за приклучување на нови организации кон Сојузот за младинска работа.  Пријавите треба да се испратат на електронската адреса на Сојузот за младинска работа: smr.sojuz@gmail.com најдоцна Read more…

Повик за учесници на обука за програма за образование на возрасните Работник со млади

Како верификувана институција за образование на возрасните Сојуз за младинска работа објавува повик за учесници на обука за Работници со млади, врз основа на Стандардот на занимање – Работник со млади. одобрен од Министерство за труд и социјална политика во Read more…

Прес конференција за младински центри

Снимка од прес конференцијата одржана на 10.12.2021 од Сојузот за младинска работа и Националниот младински совет на Македонија во соработка со Агенција за млади и спорт на Република Северна Македонија, во врска со моменталната состојба со отворањето на младински центри Read more…

Како се основаат младински центри?

Во ова аниминирано видео, Сојуз за младинска работа ги објаснува чекорите од процесот на отворање младински центри во согласност со младинско учество и младински политики. Доколку имате прашања или ви е потребна поддршка во процесот, контактирајте не на smr.sojuz@gmail.com

Обраќање до кандидатите за градоначалници

Со оглед на тоа што според Законот за младинско учество и младински политики донесен во јануари 2020, општините имаат обврска во рок од пет години да основаат најмалку еден Младински центар во соработка со локалните организации, го објавуваме овој допис Read more…

Истражување: Потреби на младите во културата

Драги млади! Ве покануваме да учествувате во анкетирање важно за нас и за вас! Не’ интересира да дознаеме кои се вашите потреби и интереси во областа на културата. Анкетирањето е дел од истражување за видливоста на културните програми и потребите Read more…